10 tips voor een stressvrije gezinsshoot

Ga je binnenkort met je kinderen op de foto maar vind je het een beetje spannend?

Misschien ben je bang dat de kinderen niet luisteren. Maak je geen zorgen.

Met deze 10 tips zorg je voor een stressvrije gezinsshoot!

1. Kies een tijdstip waarop de kinderen zich goed en fijn voelen

Probeer te kijken naar momenten dat je kind(eren) zich goed voelen. Dat ze goed geslapen hebben, geen honger hebben. De beschikbaarheid van de fotograaf en het licht zijn natuurlijk ook factoren om rekening mee te houden.

Als je kinderen niet moe zijn en er zijn geen spannende dingen rond de shoot gepland dan scheelt dat al 80% om er een geslaagde shoot van te maken.

 

2. Zorg dat iedereen goed gegeten heeft.

Niemand vind het leuk om honger te hebben en iets te gaan doen. Zorg dat iedereen voldoende gegeten heeft voordat de shoot begint. Dan is iedereen al gelijk een stuk vrolijker!

 

3. Bereid je kinderen goed voor

Betrek je kinderen erbij dat je iets leuks met ze gaat doen. Laat ze bijv een week van te voren weten wat je dan gaat doen. En ook een paar dagen van te voren.

Maak er geen heel circus van maar vertel op de dag zelf wat je precies gaat doen maar dat jullie vooral als gezin zijnde iets heel leuks samen gaat doen en dat het vooral heel gezellig is.

 

4. Neem de tijd en bereid je goed voor

Zorg ervoor dat de kleding al klaar ligt. Dat je genoeg tijd hebt om je die dag klaar te maken en je voor te bereiden op de fotoshoot. Kleed je kinderen als laatste aan want dan hebben ze zo min mogelijk tijd om de kleren vies te maken. Neem ook altijd voor de kinderen reserve kleren mee, mocht het vies worden.

Zorg er vooral voor dat je zelf niet gestrest bent want kinderen voelen dit ook.

 

5. Beloof je kinderen niks als ze goed luisteren, dit werkt averechts

Regelmatig gebeurd het dat de kinderen iets beloofd wordt als ze goed hun best doen.

''Als je goed luistert dan krijg je een snoepje'', enz.

Maar dat werkt averechts, ze voelen juist nóg meer de druk en ze vinden het alleen maar spannender. Dat is nergens voor nodig!

Na de fotoshoots heb ik altijd een verrassing voor de kinderen. Ze worden dan door mij beloond en verdienen ze iets lekkers. Hier zeg ik tijdens de fotoshoot eigenlijk niks over, om er juist een super verrassing van te maken.

Natuurlijk mag je ook eten en drinken meenemen want niemand vind het leuk om honger of dorst te hebben. Maar gebruik het niet als belofte.

 

6. Denk goed aan het weer

Houd er rekening mee bij het uitkiezen van de outfit(s) wat voor weer het wordt.

Gaat het hard waaien, wordt het koud of gaat de zon juist schijnen?

Houd er ook rekening mee dat het bijv 's ochtends nog best fris kan zijn.

Laagjes werkt en kan altijd. Ook een mooie jas die gezien mag worden kan ook gewoon op de foto.

 

7. Zeg niet ''zeg maar cheeeese''

We willen geen nep-lech zien maar juist graag een echte. Gebruik geen woorden of zinnen als ''zeg maar cheeseee'' of ''wel leuk lachen he''. Zeg het niet voor de fotoshoot maar zeker niet tijdens de fotoshoot.

Soms moet de een meer wennen aan de situatie dan de ander. Ik bereid mij altijd goed voor, heb altijd bepaalde spelletjes die ik doe. Hierdoor zorg ik voor een fijne sfeer en juist een échte lach.

Hulp van papa en mama kan ik natuurlijk ook altijd waarderen, dit om het beste uit hun kind naar boven te halen. Ik zorg voor de fijne sfeer en dan komt de rest vanzelf!

 

8. Naar de camera kijken hoeft niet

Tijdens het fotograferen stuur ik weinig tot niet aan. Ik vertel voordat ik ga fotograferen wat we gaan doen zodat ik met 100% aandacht daarna de foto's kan maken.

Regelmatig wordt er gezegd ''kijk maar naar de camera'' of ''wel in de camera kijken he''.

Maar alsjeblieft zeg dit niet. De meest fijne, mooiste en dierbaarste foto's zijn juist de foto's waarop je ziet dat de kinderen (maar ook de ouders) plezier met elkaar hebben en de liefde er vanaf spat.

Regelmatig zijn dit foto's dat niet iedereen naar de camera kijkt maar júíst foto's dat een (of meerdere) personen naar elkaar kijken.

 

9. Bereid je voor op een gekke fotograaf

Doordeweeks werk ik in de kinderopvang dus ik heb veel ervaring met kinderen.

Bij een shoot met alleen volwassenen zal ik daarom ook iets anders zijn als met een gezinsshoot of als ik alleen kinderen fotografeer. Ik weet hoe belangrijk het is om een goede band op te bouwen met kinderen. Hoe leuker of gekker je doet, hoe harder ze zullen lachen.

Ik laat ze op hun gemak voelen, heb geduld en kijk goed naar waar de kinderen behoefte aan hebben.

Bereid je daarom dus wel voor op een leuke geduldige maar ook gekke fotograaf die alles uit de kast haalt om het leuk te maken voor iedereen. En vaak zijn ouders ook de pineut ;)

 

10. Kijk niet alleen naar het eindproduct maar geniete vooral ook van het moment

Fotoshoots brengen toch altijd een beetje stress met zich mee, vooral ook voor de mama's.

Probeer je geen zorgen te maken of iedereen het wel leuk vind en leuk op de foto staat maar geniet van het moment. Het samenzijn met elkaar en het lol maken met elkaar.

Tijdens een fotoshoot bij mij worden nieuwe herinneringen gemaakt.

Veel belangrijker dan zand in de schoenen of een vlek op de kleren.

Een fotoshoot hoeft niet perfect te zijn, het is zoals het is.

Als jij van de fotoshoot geniet en het loslaat dan doen kinderen dat ook. En als je kinderen alleen maar willen rennen, geen probleem dan gaan we alleen renspelletjes doen.

Ik wil jullie vastleggen zoals jullie zijn, zoals anderen jullie herkennen. Zie de fotoshoot als een moment met elkaar, dat je mag zijn wie je bent.

Genieten van elkaar en vooral, HAVE FUN!!