live_x2R82qFCjHNQF8ysxVEfajEaShUQTJ

Het gezicht achter Ik ben gewoon ik Fotografie

Bijgewerkt: 30 jun 2019


Ik vertel niet heel vaak over mezelf. Het is toch anders, en toch ook best kwetsbaar.Maar ik heb de laatste tijd veel volgers erbij gekregen, ik leer steeds meer mensen kennen.Dus ik dacht het is tijd om wat uitgebreider te vertellen over mezelf. Hoe ik begonnen ben, hoe ik fotografie heb geleerd, enz.Lees hier meer over mijn verhaal!


Manou:

Ik zal eerst eens wat meer over mijzelf vertellen.Ik ben Manou Hendriks, 25 jaar en echt een Tilburgse. Al kun je dat niet altijd horen ;).Inmiddels ben ik ruim een jaar samen met mijn vriend Maikel.En woon ik in september alweer 4 jaar op mezelf.Mijn ouders zijn toen ik klein was gescheiden en ik heb een zus (die zwanger is van haar eerste).

Wat ik naast fotograferen nog graag doe is weekendjes en dagjes weg, bioscoop, festival, concert (liefst Marco Borsato), pretpark, enz. Vooral gewoon leuke dingen doen.

Werk:

Ik ben geen fulltime fotograaf, doordeweeks werk ik 24u in de kinderopvang. In 2012 heb ik mijn diploma gehaald, inmiddels dus alweer 6(!) jaar geleden. Na mijn diploma eigenlijk kort gewerkt bij Kinderstad in Tilburg. Maar helaas was er toen een mega leegloop, veel ontslagen, weinig vacatures. Sindsdien eigenlijk altijd bezig geweest met solliciteren, brieven sturen, werk zoeken enz.Zo ben ik uiteindelijk ook in de ouderenzorg terecht gekomen als welzijnsmedewerker (in de huiskamer)

Super leuk ook, een andere tak van de ouderenzorg. 

In 2014 mezelf gaan wonen dus een klein contract was niet voldoende. Toch weer gesolliciteerd in de kinderopvang maar er waren alleen 0-urencontracten. Ja dan maar dat... Je maakt dan toch alles aan wat er is.Zo ging het eigenlijk steeds op en af.Uiteindelijk heb ik van september '16 tot november '17 gewerkt bij de Wever in Tilburg. In de huiskamer met een contract van 16u. Iets wat ik nooit heb gehad dus dat was al een heel vooruitzicht.

Van maart '17 tot half september '17 nog 0-urencontract in kinderopvang (Kinderstad) ernaast gedaan. Dus een half jaar 2 baantjes. Wat best pittig was. Om en om in de weekenden werken en doordeweeks mijn werk in ouderenzorg en/of invallen op kinderdagverblijf/BSO.

Maar toen.... Half september besloot ik bij Kinderstad weer te stoppen want ik was aangenomen bij KID in Dongen voor 21u. Echt de kans waarvan ik dacht ja die moet ik grijpen.

Ik vond het wel heel lastig om het werk bij de Wever op de zeggen, wat als mijn nieuwe werk niks word...

Op mijn nieuwe werk dus nog wel tot 1 november met mijn ouderenzorg baantje gewerkt.Ook weer afwisselend doordeweeks en in weekenden.

Maar vanaf 1 november had ik alleen mijn baan in Dongen.

Inmiddels zijn we nu alweer 8 maanden verder, heb ik nu een contract van 24 én voor onbepaalde tijd.

Dat had ik na mijn diploma echt niet durven dromen dat dit zou gebeuren.Ik heb het steeds meer naar mijn zijn, ik vind steeds meer mijn eigen plekje en ik heb een vast inkomen wat na al die jaren gewoon het belangrijkste is.

Uiteindelijk is het dus allemaal goed gekomen!

Fotografie:

Maarja hoe is dan dat fotograferen erin gekomen...Ik kocht een aantal jaren geleden (zo'n 5/6 jaar, of wat meer) mijn eerste spiegelreflexcamera.

Toch een beetje een impulsaankoop want ja meestal geef je niet zomaar ''even'' €500 uit. Je begint dan toch in de tuin de plantjes en bloemetjes te fotograferen en de vlinders die op de vlinderstruik zitten.

Uiteindelijk ook de hond en je eigen moeder, zus en vriendinnen.

In 2014 heb ik de keuze gemaakt op de basisopleiding aan de Fotovakschool te doen.Toch even wat meer leren, leren manueel te fotograferen en van de automatische stand af te gaan.

In september '15 ben ik uiteindelijk ook de 2-jarige deeltijd vakopleiding gaan doen bij dezelfde locatie (in Boxtel).

Of ik hier spijt van heb durf ik toch niet hardop te zeggen. Het heeft mij ook wel weer gebracht waar ik nu ben, ik heb toch weer wat meer dingen geleerd.

Helaas was ik aan het einde van de opleiding tijdens de expositie van de klas de enige die niet geslaagd was, een herkansing volgde. Dat was na de zomervakantie nog een half jaar bloed, zweet en tranen.

Ik was er zooo klaar mee, ik wilde zo graag verder en mij storten op mijn fotografie. Uiteindelijk heb ik eind februari '18 ook mijn diploma in ontvangst mogen nemen.

Yeaah i did it!

Workshops:

Naast de opleidingen die ik toen gedaan heb vind ik het heel belangrijk om op fotografie vlak mij bezig te houden en te blijven ontwikkelen d.m.v workshops.

In juli '17 ben ik bij Karin Verhoog de Moment Design Introductie workshop gaan doen.

Je leert veel over de methode zelf, wat het precies is. En je kijkt mee bij een fotoshoot.

Voor degene die Moment Design niet kennen;

''Moment Design is dé methode om op een ongedwongen, pure en oprechte manier de onderlinge band van mensen vast te leggen. Het benadrukt hoe mooi en waardevol het hebben van een relatie is. Of dat nu met je vader, moeder, kind, vriendin, geliefde of jezelf is. De puurheid en oprechtheid van de relatie wordt vastgelegd met professionele foto’s.

Moment Design draait niet om poseren. Samen met je fotograaf ga je op ontdekkingstocht naar mooie herinneringen, belangrijke momenten en geliefde personen. Jij krijgt de ruimte om jezelf te laten zien aan de mensen waar je van houdt. Met een oprechte lach; Een echte verliefde blik; En soms met een echte traan. Al deze kostbare momenten worden voor je vastgelegd. Een waardevolle herinnering waaruit blijkt hoe bijzonder jouw leven is.''

Bron: Moment Design Collectief


Ik ben echt van deze werkwijze gaan houden. Het is zo bijzonder om de reacties hierop te zien.

En de liefde te voelen!

De werkwijze ben ik steeds meer toe gaan voegen in mijn manier van fotograferen.

Het is ook veel oefenen want elke fotoshoot is anders.

Afgelopen mei ben ik bij Loes Rommens de Nederlandse opleiding Moment Design gaan doen. Tijdens deze 3 ochtenden leer je vooral de techniek van Moment Design. 

De opleiding draait veel meer om jou als fotograaf en hoe je nou precies de werkwijze gebruikt. Deze opleiding heb ik inmiddels afgerond.


Dus nu is het vooral veel oefenen. Uiteindelijk wil ik mij laten certificeren en wil ik dus uiteindelijk gecertificeerd Moment Design fotograaf worden.

Ook staat er nog een workshop dit jaar op de planning. 

Ik ga namelijk terug naar Karin Verhoog om dit keer de Workshop Kinderfotografie te doen. Moment Design heeft nog een zijtak en dat is Playful Heart, de kindereditie dus van Moment Design.

En aangezien ik heeeel graag gezinnen en/of kinderen fotografeer leek mij dit dé workshop om te doen en mij te ontwikkelen en nog meer te specialiseren.​Een achter de schermen foto die ik maakte tijdens de laatste ochtend van de Moment Design opleiding. Zelf even ervaren hoe het voelt als iemand de methode gebruikt!

Toekomst:

Natuurlijk heb ik ook plannen, ideeën, wensen en doelen voor de toekomst.

Ik wil mijzelf blijven ontwikkelen en mij (als persoon maar ook als fotograaf) en mijn fotografie laten groeien. En wil ik nog meer groeien in de Moment Design methode en groeien als échte Moment Design fotograaf. Ik wil nog meer mensen blij maken met waardevolle foto's, met al die mooie herinneringen.

Zo ga ik kijken om mijn product assortiment uit te breiden. Dat ik naast (losse) albums ook andere dingen aan kan bieden.

Ik wil nog heel graag een nieuwe lens, dus dat word een mooi spaardoel.

En verder hoop ik eigenlijk mijn bedrijf elk jaar steeds meer te kunnen laten groeien.

Dat ik nog meer mensen mag ontmoeten en mag leren kennen!


Het is allemaal wat als ik dat nu zo allemaal schrijf en teruglees.

Het is allemaal niet zo makkelijk, zeker niet als fotograaf met zoveel andere fotograferen.

Hoe onderscheid je je van anderen en hoe ga je om met onzekerheden.

Dat vertel ik binnenkort in een nieuwe blog/vlog. Dus houd mijn website en/of social media in de gaten.

26 keer bekeken